2015-09-10-STOCKTON-SP01.jpg
 

THREE PIECE HOUSE

Three Piece House is a courtyard house, designed for a couple looking to downsize and live more simply. 

The project places a modest, single-storey house and a studio on its site. These buildings are skewed to follow the site’s boundaries, and cluster to create privacy on this exposed corner lot.

 The project proposes a new neighbourhood condition that is small and dense, with two discrete dwellings on a conventional suburban site.

 
RAIA-Awards-Graphic-White.jpg

2018 AIA
NSW ARCHITECTURE AWARD
HOUSES (NEW)

2018 AIA NEWCASTLE
AWARD FOR SUSTAINABILITY

Off white.jpg

The site is defined by a distinctive wedge shape, with close neighbours on two sides. A further challenge came in the form of a flood control, which required the building to be raised 1.5m above ground.  
    
In contrast to a conventional architectural response – which might lift the house up on stilts - Three Piece House is placed on a solid brick base. This elevates the building above the flood plain and lends it an unexpected feeling of heft and permanence. The resulting place feels anchored, despite being battered by coastal weather.

 
 
Off white.jpg
 
 

This design approach was inspired by Jørn Utzon’s text, ‘Platforms and Plateaus,’ and the architect’s courtyard houses. Three Piece House appropriates this strategy for an Australian setting, using brick platforms to mediate between house and ground. 

Three Piece House uses the full extent of its site, encouraging life to take place within, between and beyond the building. Courtyards and gardens ramble between the pavilions, which are unified by their brick base. The scale of this platform is further broken down by brick steps, seating edges and planter beds, which will soon be lush with native plants. 

 

 
Off white.jpg

Moving inside, the architectural arrangement is simple yet dynamic. The main house is composed of two pavilions - one for living, and one for sleeping. A reading corridor, which bridges between, faces out to the garden and, in winter, is bathed in northern sun. The brick paving continues through this space, unifying inside and out. 

The studio, meanwhile, sits as a discrete, and yet related, volume in the garden. It provides accommodation for visiting friends, family and guests. 

 

 
Off white.jpg
 

Throughout Three Piece House, the rooms maintain a compact footprint that is balanced by generous ceilings and carefully cropped openings. Walking around the house, the spaces reveal themselves slowly, via constantly shifting views and vignettes. 

The two main courtyards have distinctive characters: one is extroverted and public, the other introverted and private. 

 

 
 

The southern porch, which faces the river, is a space for neighbourly chats and watching street life go by. 

The northern courtyard, meanwhile, is a sheltered space for retreat and family gatherings. It is shaded overhead by deciduous vines, providing a simple and time-honoured approach to passive heating and cooling.

 
Off white.jpg

The materiality of Three Piece House is robust and resilient, as befits a windswept, coastal site. The textures and tones of the house are raw and rugged, and have been deliberately chosen to become more beautiful as they age. 

The skillion forms are clad in a radially-sawn Silvertop Ash, which will grey over time. This resource-conscious product uses felled timber as efficiently as possible, minimising wastage and celebrating the timber’s rough grain. 
 

 
Off white.jpg
 

The solid masonry base, meanwhile, is rendered in earthen-red tones that are colour-matched to the recycled brick paving and the rusted reds of passing ships. 

The bricks reappear throughout the interior, emerging as an anchored island bench and  a fireplace hearth.

 
Off white.jpg
 

The platform is built from recycled bricks that were sourced on-site. These were repurposed from the old house, a dilapidated 1940’s bungalow that we dismantled with our client.

 This approach is both inherently sustainable, and an act of storytelling: the new home sits upon the bones of the building before it. Philosophically, the gesture speaks of use and re-use; poetry and memory.

 
Off white.jpg
 

Elsewhere, the house pursues principles of sustainability. It employs cross and stack ventilation, thermal mass, water collection, and eroded eaves, which provide shade. The house can be tweaked and adjusted to suit the prevailing season and weather. 

In summer, the house is cooled by ocean breezes, and the courtyard will be covered by deciduous vines. In winter, a fireplace warms the living pavilion, while the brick corridor soaks up sun. 

The home also implements solar panels and battery storage, which supply the home with most of its energy needs. 

 
 

The interior spaces are large, open volumes that maintain a human scale. Corner openings peel back to reveal greenery and views, while high windows exhale air and offer slivers of sun and sky. These openings allow light to creep across walls and floors in animated paths – a daily testament to time passing.

Elsewhere, the house embraces the prosaic beauty of its suburb, framing views of the river and neighbouring streets. 

 
Off white.jpg
 

Across this project, the budget is spent thoughtfully, focusing on details that improve the client’s daily life: a series of pendant lights suspended in corners, touches of brass for tactility, and a tiled bench for washing in old age. 

This house is defined by a spirit of ‘less but better,’ with every decision a careful negotiation of longevity and value.

 
 

With the house comprising 114m2 - and the studio measuring 22m2 - this is a project that prioritises simplicity and necessity. It questions what constitutes ‘enough’ when we build houses and make homes.     

Three Piece House is a dynamic and distinctive piece of architecture, that is at once crafted and unpretentious.It is a testament to small living in suburbia.

 
Off white.jpg
 

AIA NSW Awards Citation

"There is an air of nostalgia to the Three Piece House, comprised of two pavilions and courtyards. It is a nod to a simpler time, whether in its reclaimed post-war era bricks, solid platform bases, or the 1970's reverb for homes that sought to regionalise the Scandinavian courtyard models of Jorn Utzon and Alvar Aalto. 

In a suburban area not known for its architectural merit, this project breathes life into good design's possibilities. It is a modest, single-storey building, considerate of its neighbours, that operates as an essay in how to work with what you've got. Whether it is a tight corner block, small budget, or planning regulations, TRIAS circumnavigate the systems by working them. 

There is a careful attention to form and detail. TRIAS provide a response to site issues and create courtyard level changes that are both subtle and meaningful, demonstrating architectural skill but even greater promise. While reminiscent of a forgotten Australian suburbia, the project is open and friendly to the street, it offers something for the future: strategic solutions can provide valuable responses and work towards 'less but better'. Three Piece House is a reminder that architecture is not dependent on large budgets or contextual appeal to be successful."

Our thanks extend to our wonderful project team

Our clients
Leisha & Helge

Builder
GTS Constructions

Site Foreman
Ben Gambrill

Engineer
Mark Sturgess, Northrop

Planting
Sustainable Surrounds

Image Credits

Photographer
Benjamin Hosking

Artworks by
Mazie Turner
Jordy Hewitt

Selected furniture from
Seeho Su
Armadillo & Co
Muji