The courtyards between these pavilions provide elevated outdoor spaces and raise the house above the flood plain. The scale of this platform is broken down by brick steps, seating edges and planter beds, which will be lush with native plants. 

The courtyards have distinctive characters: one is extroverted and public, the other introverted and private. The southern porch is a space for chatting with neighbours and watching street life go by. The northern courtyard, meanwhile, is a sheltered space for morning sun, familial gatherings and respite. It is shaded overhead by deciduous vines, providing a simple and time-honoured approach to passive heating and cooling.

 

The materiality of Three Piece House is robust and resilient, as befits a windswept, coastal site. The textures and tones of the house are raw and rugged, and have been deliberately chosen to become more beautiful as they weather. 

The skillion forms are clad in a radially-sawn Silvertop Ash. This technique uses felled timber as efficiently as possible, minimising wastage and celebrating the timber’s natural grain.  

The solid masonry base is rendered in earthen-red tones, colour-matched to compliment recycled brick paving. These bricks will be reclaimed from the existing house to form the platform upon which the new home rests.